Wat is Home Assistant?

Home Assistant is een open source automatisatie of domoticasysteem geprogrammeerd in Python. Doordat het open source is en er een grote community met Home Assistant werkt, is Home Assistant doorheen de jaren het hart van menig slim huis geworden.

Vele, vooral iets technisch onderlegde, gebruikers zijn enthousiast over het groot aantal compatibele devices.
Google Home, Google Chromecast, Google Agenda, Philips Hue, Viessman, Nest, Xiaomi Aqara, Plex, Sonos, .. allemaal werken ze via enkele éénvoudige configuraties samen met Home Assistant en kunnen ze onderling communiceren.

Een demo van Home Assistant kan je op https://www.home-assistant.io/demo/ bekijken.
Zelf gebruik ik op dit moment Home Assistant om mijn Xiaomi Aqara bewegingssensoren
te koppelen met mijn lichten op mijn KNX domoticasysteem.
Alsook heb ik op deze manier een eigen alarmsysteem uitgewerkt dat wanneer er niemand thuis is, meldingen zal sturen als er beweging wordt gedetecteerd.

Hoe ik van mijn huis een slim huis maakte

Vorig jaar begon ik met de verbouwing van mijn woning. In mijn zoektocht naar een gepast domoticasysteem leerde ik Home Assistant kennen.
Het grote voordeel, dat ook meteen zijn nadeel is, is dat je zelf een server of Raspberry Pi moet voorzien voor Home Assistant.
Wanneer dit toestel defect is of uit ligt, wil dit zeggen dat geen enkele automatisatie in het huis nog zal werken.
Omdat mijn vrouw ten alle tijden de lichten moet kunnen bedienen, ben ik op zoek gegaan naar een basis domoticasysteem waarmee Home Assistant kan communiceren.

Verschillende systemen heb ik onderzocht: Qbus, Loxone, Velbus, Niko Home Control,.. allemaal hadden ze het grote nadeel dat ze een afgesloten platform zijn wat communicatie met andere systemen (Hue, Xiaomi, Nest, ..) niet makkelijk maakt.

Tot dat ik uit kwam bij KNX, de industriestandaard voor domotica. KNX heeft het voordeel een open protocol te zijn en is reeds geïntegreerd in Home Assistant ( https://www.home-assistant.io/components/knx/ ). Hoe ik hiermee aan de slag ging, leg ik later verder uit.

2 gedachten over “Wat is Home Assistant?”

 1. Thank you so much regarding giving my family an update on this
  subject on your website. Please understand that if a completely new post appears or when any changes occur on the
  current post, I would be considering reading more and finding out
  how to make good utilization of those methods you discuss.
  Thanks for your efforts and consideration of others by
  making your blog available.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.